Bezbednosne preporuke

Budući da su platne kartice postale deo naše svakodnevice, posebnu pažnju posvećujemo bezbednosnim aspektima njihovog korišćenja. Kao i kod plaćanja gotovinom, prilikom korišćenja kartice neophodno je voditi računa o bezbednosti plaćanja. Iz tog razloga Vam ukazujemo na najvažnije preporuke za bezbedno korišćenje platnih kartica.

Po prijemu kartice u ekspozituri Banke, karticu obavezno potpišite, jer je nepotpisana kartica nevažeća.

U slučaju gubitka ili krađe kartice pozovite broj 011/3010-160, koji Vam je na raspolaganju 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Važno je napomenuti da banka nikada neće tražiti da joj dostavite PIN svoje platne kartice putem emaila ili telefonom.

Prilikom korišćenja Vaše kartice u inostranstvu, za svaku obavljenu transakciju dobićete SMS obaveštenje.

Čuvanje PINa i kartice

PIN broj predstavlja vaš lični identifikacioni broj i sadrži četiri cifre. PIN služi za autorizaciju plaćanja na prodajnim mestima, kao i prilikom podizanja novca na bankomatu.

Nikada nemojte da zapisujete PIN ili ga držite zajedno sa karticom. PIN broj zapamtite, a kovertu uništite.

Ukoliko smatrate da je neko saznao koji je PIN Vaše kartice, obratite nam se putem kontakt centra ili u ekspozituri.

U slučaju gubitka kartice, a radi sprečavanja zloupotrebe, u slučaju da osoba koja je neovlašćeno došla u posed vaše platne kartice nema podatak o vašem PIN broju, transakcije će biti odbijene i kartica zadržana u Bankomatu.

Zaštita prilikom plaćanja na prodajnim mestima trgovaca

  • Zaštite rukom tastaturu prilikom unosa PIN-a u cilju dodatne privatnosti
  • PIN broj unesite lično na POS terminal. Nikada ne govorite svoj PIN broj trećem licu čak ni kada trgovac to zahteva od Vas
  • Ne dozvolite da lice koje vrši naplatu odnese karticu van Vašeg vidokruga
  • Obratite pažnju na način na koji trgovac postupa sa Vašom karticom i ne dozvolite da karticu provlači kroz dodatne uređaje bez obzira na potencijalno objašnjenje koje bi zaposleni na prodajnom mestu mogao da ima
  • Ako obavljate beskontaktno plaćanje, prinesite lično karticu uređaju, jer nema potrebe da je dajete prodavcu.
U slučaju bilo kakve sumnje u način postupanja sa Vašom platnom karticom, pozovite Kontakt centar banke kako biste se posavetovali o eventualnoj blokadi i zameni kartice.

Zaštita prilikom podizanja gotovog novca na bankomatima

Proces podizanja gotovog novca na bankomatu započinje ubacvanjem kartice u bankomat, nakon čega birate jezik i unosite svoj PIN. Nakon toga, pratite uputstva na ekranu. Bankomati Banca Intesa ovu transakciju obavljaju tako što prvo isporuče novac, a nakon toga platnu karticu. Za preuzimanje novca i kartice imate po 30 sekundi. Ukoliko ne podignete novac ili karticu u ovom roku, bankomat će ih zadržati. U tom slučaju, obratite se zaposlenima u ekspozituri ili pozovite Kontakt centar Banke.

Prilikom podizanja gotovog novca na bankomatu:

  • Ukoliko niste sigurni kako se koristi bankomat potražite korisničko uputstvo za korišćenje bankomata ili se obratite zaposlenima u bilo kojoj ekspozituri Banke i mi ćemo Vam obezbediti sve neophodne informacije i uputstva.
  • Nikada ne tražite pomoć prolaznika, tj. nemojte da dajete svoju karticu i PIN broj nepoznatim licima kako bi obavili transakciju umesto Vas.
  • Obratite pažnju na izgled bankomata. Ukoliko uočite neke dodatne uređaje ili oštećenja na bankomatu, obratite se zaposlenima u ekspozituri ili pozovite Kontakt centar Banke.
  • Rukom zaštitite tastaturu prilikom unošenja PIN broja. U slučaju da se u neposrednoj blizini nalazi osoba čije Vam ponašanje deluje sumnjivo, savetujemo Vam da joj predložite da izvrši svoju transakciju pre Vas, i tek pošto se osoba udalji od bankomata Vi pristupite obavljanju transakcije
  • Kada završite uspešno transakciju, odložite novac, karticu i slip i tek tada se udaljite od bankomata