FX poslovanje i platni promet sa inostranstvom

Ovaj način kupovine stranih valuta namenjen je svim klijentima. Kupoprodaja novčanih sredstava u stranim valutama se može realizovati izvršenjem istog dana ili pak određenog datuma - terminska kupoprodaja novčanih sredstava u stranim valutama. Kada god klijent banke ima potrebu da izvrši plaćanje u inostranstvu, a ne poseduje novčana sredstva na deviznom tekućem računu u stranim valutama, obraća se banci sa zahtevom da mu proda novčana sredstva u stranim valutama koje će iskoristiti za plaćanje obaveza.

Banka ima razgranatu mrežu kontokorenata (inostranih banaka kod kojih ima otvoren devizni tekući račun u stranim valutama), pa je na taj način prisutna u svim zemljama sa kojima Srbija ima značajan spoljnotrgovinski promet, što omogućava efikasan međunarodni platni promet.

Zahvaljujući visokoj deviznoj likvidnosti i širokoj mreži korespondenata (banke sa kojima se obavlja SWIFT komunikacija) u inostranstvu, nalozi klijenata se realizuju u najkraćem roku i uz najpovoljnije uslove, korišćenjem najsavremenijih tehnoloških metoda.

Nalog za kupoprodaju novčanih sredstava u stranim valutama se može ugovoriti telefonom, imejlom, faksom ili putem elektronskog bankarstva.